LISTENER BEE

1st ever LISTENING COMPREHENSION BEE exam

Class 1

"Listening is about understanding what one heard. A must for any good student". - Debashis Pati.

"When people talk, listen completely. Most people never listen." - Ernest Hemingway.


So, we wish to push your child to listen better ... with concentration.

LISTENER BEE is expected to be the "push".



Here are 10 audio clips for Class 1.

Child has to listen to an audio clip and answer multiple choice questions.

Do not listen to more than one audio clip at a time.

The question sets are provided after Audio Clip 10 on this webpage.

Click on each audio clip and then immediately do the corresponding Question Set

with speed within 5 minutes. Do not read the Question Set before listening to

an audio clip.

Listen to an audio clip only once before doing it's Questions Set.

Practice these multiple times with sufficient time gap.

Audio clips in the exams will be different from these.




# 1 : Audio Clip


# 2 : Audio Clip


# 3 : Audio Clip


# 4 : Audio Clip


# 5 : Audio Clip


# 6 : Audio Clip


# 7 : Audio Clip


# 8 : Audio Clip


# 9 : Audio Clip


# 10 : Audio Clip





What follows are question sets for each of the above audio clips.



# 1. Questions : AUDIO CLIP 1

1. How many princes were there?

A. Five B. Three C. Two

2. How were the princes?

A. Old B. Young C. Baby

3. Who was the most learned?

A. Youngest B. Eldest C. None of them

4. What did the eldest like?

A. Physical fitness B. Small animals C. Both A and B

5. What was two kilometer away?

A. Temple B. Castle C. Garden

6. Where were the rare species of trees?

A. Palace B. Castle C. Botanical garden

7. What did the eldest do in the morning?

A. Jog B. Horse riding C. Yoga

8. Which bruised animal was there?

A. Rabbit B. Dog C. Lamb

9. Who had attacked the bruised animal?

A. Leopard B. Cobra C. Dog

10. What was the shrub used for?

A. To beautify B. To hide C. To make X-mas tree



# 2. Questions : AUDIO CLIP 2

1. Who was Mrs Tripathi?

A. Grandma B. Neighbour C. Cousin

2. When did I pass by her flat?

A. Today B. Saturday C. Sunday

3. Whom did I see at Mrs Tripathi’s flat?

A. Her cousin B. Her daughter C. Her sister

4. Why was Threesha in pain?

A. Having fever B. Coughing badly C. Sprained ankle

5. Where did we take Threesha?

A. Nurse B. Surgeon C. Homeopath

6. Who gave the injection?

A. Doctor B. Nurse C. Compounder

7. What was Threesha not supposed to have?

A. Ice cream B. Cold drink C. Both

8. In how many days was Threesha fine?

A. One B. Two C. Three

9. Which parlour did we visit?

A. Beauty B. Food C. Ice cream

10. What happened the day after the visit to the parlour?

A. Fever B. Coughing C. Stomach ache





# 3. Questions : AUDIO CLIP 3

1. On which day did we go out for lunch?

A. Friday B. Saturday C. Sunday

2. How did we go from home to the restaurant?

A. By taxi B. By auto C. Walking

3. What was served to welcome us?

A. Cold drink B. Butter milk C. Juice

4. Then the ______ card was given.

A. Rate B. Visiting C. Menu

5. Did the lunch arrive immediately?

A. Yes B. No C. Can’t say

6. What did we share in our family group?

A. Menu B. Welcome drink C. Selfies

7. We attended to calls while having lunch?

A. Yes B. No C. Yes, one call only

8. We talked about the ........... Spelling bee exam.

A. Just over B. WIZ National C. Forthcoming

9. Which program was costly?

A. Thali B. Orientation C. Dessert

10. Who dozed off at the nearby park?

A. Mom B. Siblings C. Dad





# 4. Questions : AUDIO CLIP 4

1. I am ... for some time now.

A. Out of town B. Hungry C. Sick

2. How is my room?

A. Cosy B. Comfortable C. Both

3. What could I see from my room?

A. Kitchen garden B. Upvan lake C. Lane

4. The flowers were ........ and the bees were buzzing.

A. Falling B. Blooming C. Dead

5. Who passed on the lane first?

A. Girl B. Boy C. Mr Taneja

6. What is the one word for “a late morning meal eaten instead of breakfast and lunch”?

A. Super B. Brunch C. Meal

7. Why do we go to Upvan lake?

A. For eating B. Get water / umbrella C. For fishing

8. Who was handsome and had evening tea with us?

A. Our neighbour B. Mr Taneja C. Fisherman

9. Why was it said, “How I wish I get well now”?

A. To go out B. To meet Mr Taneja C. To go fishing

10. Whom did I see humming?

A. A girl B. A boy C. None





# 5. Questions : AUDIO CLIP 5

1. In which month were we to meet?

A. December B. January C. February

2. Why did we plan to meet?

A. Visit our school B. Visit Capital Hospital C. Visit school teachers

3. I suggest you come from Kendrapada by .....

A. Bus B. Car C. Train

4. Where were we to have lunch?

A. School B. Hospital C. Home

5. Where were we to go first?

A. School B. Hospital C. None of the two

6. Which flower will be more in the bouquet?

A. Orchid B. Rose C. Tulip

7. How many teachers were we to meet at school?

A. None B. Two C. Three

8. The hospital is only 4 ..... away from the school.

A. Kilometer B. Mile C. Hours

9. Were the teachers to be informed about our visit?

A. Yes B. No C. Can’t say

10. What is one word for a period of ten years?

A. Century B. Decade C. Years





# 6. Questions : AUDIO CLIP 6

1. What has happened?

A. Best B. Worst C. Unknown

2. I was selected for the next round.

A. No B. Yes C. Can’t say

3. This time I had done very well in the ..... round .

A. Oral B. Final C. Written

4. What is blamed for the failure?

A. Trick B. Luck C. Exam

5. What got shattered due to the result fo the exam?

A. Dreams B. Exam C. Glass

6. What is the antonym of happiness, felt by my parents?

A. Happy B. Sad C. Glad

7. Who informed the grandparents about my result?

A. None B. I C. My parents

8. Who were to accompany me for the final exam?

A. Parents B. Grandparents C. Friend

9. Why was Aanya being told all this?

A. Get relief B. Friend for long time C. Both the above

10. 'Catch up' is a phrasal verb used. What was I to do after catching up?

A. Long evening walk B. Short evening walk C. Have tea



# 7. Questions : AUDIO CLIP 7

1. Where did I see the message?

A. SMS B. e mail C. whatsapp

2. What was the message about?

A. Russian doll B. Russian ballet C. Russian circus

3. In which month was the discussed event?

A. December B. February C. January

4. What was to be booked?

A. Russia B. Program C. Ticket

5. For whom I had planned to buy ticket?

A. Myself B. My sister C. Both of us

6. Which words represent ‘a fast selling item‘?

A. Hot coffee B. Hot cake C. Hot dog

7. Where do I plan to reach before time?

A. Opera House B. Ticket window C. Friend’s place

8. Convey my regards to your ...... .

A. Goodself B. Parents C. Grandparents

9. Whom was I informing?

A. My B F F B. My sister C. My parents

10. How did I ask for the message to be sent?

A. whatsapp B. Telephone call C. Letter



# 8. Questions : AUDIO CLIP 8

1. Which event was it about?

A. New Year 2017 B. New Year 2018 C. Lakeview

2. Where was the event to be help?

A. Banquet B. Rooftop C. Basement

3. What did all night long mean?

A. through the night B. through the day C. tonight

4. How many DJs were mentioned?

A. One B. More than one C. None

5. Does mocktail have a tail?

A. Yes B. No C. Can’t say

6. Which tracks were to be played?

A. Hollywood B. Tollywood C. Bollywood

7. How many course dinner was mentioned?

A. Five B. Thali C. Seven

8. There was mention of ...... brunch..

A. Supplementary B. Complimentary C. Through the night

9. What is usher in ‘usher the New Year?’

A. Announce B. Party C. Brunch

10. New Year party is a/an .... event.

A. Daily B. Monthly C. Annual



# 9. Questions : AUDIO CLIP 9

1. When did the event shared by me happen?

A. Today B. Yesterday C. Tomorrow

2. What was saved by me?

A. Money B. Time C. Life

3. I heard cries from the ... .

A. Hut B. Shanty C. Hiya’s house

4. What did I see rising up?

A. Fire B. Smoke C. Balloon

5. The lady yelling for help was .... .

A. Far away B. Old C. Handicapped

6. Who was inside?

A. Hiya B. Old lady C. A boy

7. How was the son related to the yelling lady?

A. Grandson B. Neighbour C. Mother

8. Who kissed hundred times?

A. Neighbours B. Old lady C. Boy

9. She then ......... on my feet.

A. Tied B. Kicked C. Fell

10. I will not do such acts in future.

A. Can’t say B. No C. Yes



# 10. Questions : AUDIO CLIP 10

1. Which type of violence was referred?

A. Street violence B. No violence C. Non violence

2. What did Gandhiji fight for?

A. He never fought B. Freedom C. Truth

3. When did Gandhiji steal?

A. Was old B. Was young C. Was a baby

4. What did rough him up mean?

A. Beat him up B. Do before final work C. Scratch him up

5. What did he steal?

A. Purse B. Money C. Candy

6. From where did Gandhiji steal?

A. Pants B. India C. Purse

7. Who accepted the apology?

A. Gandhiji B. Father C. British

8. It was his first brush with ... .

A. Truth B. British C. Purse

9. What was the surname of Mahatma?

A. Mohandas B. Karamchand C. None of these

10. Gandhiji was fond of the British in India.

A. Yes B. No C. At times



What follows are answers for each question set (for each of the above audio clips).

AUDIO CLIP 1

1. B 2. B 3. B 4. C 5. C 6. C 7. C 8. A 9. C 10. B

Once upon a time there were three princes who were all young and handsome.

But the eldest, although was weaker than the others, was the most learned.

He believed in physical fitness. He also loved small animals, and had many

pets.

About two kilometer from their castle was a beautiful botanical garden.

It had few rare species of trees. The eldest prince used to do his morning

yoga here.

One day when he was in the middle of his yoga a bruised rabbit hopped

out of the nearby shrub. Its left eye was popping out and the left ear

half cut. It was bleeding.

The sight of the rabbit made the prince very sad.

On seeing the prince unhappy the rabbit told him that a stray dog had

attacked it last night. After the attack he had hid in the shrub.

The prince then took the rabbit to the nearest vet.



AUDIO CLIP 2

1. B 2. C 3. A 4. B 5. C 6. A 7. C 8. B 9. C 10. B

Mrs Tripathi is our neighbour. She lives in the flat next to our flat.

One Sunday, I was passing by her flat. I saw her and her cousin, Threesha.

Threesha was coughing badly. She looked in great pain. Mrs Triptahi and

I took her to the nearest homeopath. The doctor gave her an injection.

And advised some medicine. Rest was advised for a day. “No ice cream or

cold drink,” said the doctor when he left.

In two days time Threesha was fine. We then met and went to the nearby

ice cream parlour and had a cone of chocolate flavoured ice cream.

The very next day Threesha again started coughing. Mrs Tripathi said

that it was bad idea to have ice cream. We learnt our lesson.



AUDIO CLIP 3

1. B 2. C 3. B 4. C 5. B 6. C 7. B 8. C 9. B 10. C

Last Saturday evening, my family and I went for lunch to Delhi Durbar at

Hiranandani, Powai. It is located next to Eldora building. We walked from

home to the restaurant.

We were warmly welcomed by the waitress. A welcome drink of buttermilk was

served. Then the menu card was given. We placed our order. It took a while

for lunch to arrive.

In the meantime, we all got busy on our mobile. We checked all our whatsapp

messages. We also took a few selfies and shared in our family group. While we

were having lunch few calls came on our mobiles, but we did not attend any.

We talked about the forthcoming Spelling Bee exam. We wondered how costly

are the orientation programs.

After lunch we went to the nearby park and sat in the shade for some time.

My dad lied down on the soft green grass and dozed off. My siblings sang few

songs. In all we had a great family outing. We decided to have one such outing

each month. But dad said, “the next outing. only after the spelling bee exam”.



AUDIO CLIP 4

1. C 2. C 3. C 4. B 5. A 6. B 7. C 8. B 9. C 10. B

I am sick for some time now. I had a slight return of fever last evening.

I am now somewhat fine though weak.

My room is quite cosy and comfortable. A sofa bed is there which overlooks

our kitchen garden. I also could see all that passed on the lane. A while

back a saw a girl with a wooden clock under her arm. Then went a boy with

a hat. His hands were joined behind on his hips. He had a peculiar smile

on his face and he was humming.

Then came Mr Taneja, a very handsome man. He has always been very kind to

my family members. We often have evening tea together.

It was summertime now. The flowers were blooming and the bees were buzzing.

We had not been fishing yet. Once I get well we will go fishing to Upvan lake

in Thane. We enjoy the scenery there. Also there is a good fast food joint

there where we have our brunch. He also makes available cold water bottles

and umbrella for our comfort while fishing in the sun.

Oh!, how I wish I get well now so that we can go fishing tomorrow.



AUDIO CLIP 5

1. B 2. C 3. B 4. C 5. A 6. C 7. B 8. B 9. A 10. B

You may recall that last month we decided to meet at Bhubaneswar on the

27th of January.

We were to visit our school teachers. Mrs Srivastava is now at Capital

Hospital after her heart operation. I have now found from the hospital

that we can meet her only between 5.30 and 7 in the evening. Mrs Srivastava

knows that we will be visiting her.

I suggest you come from Kendrapada by car. You plan to reach my home

around lunch time. We will have lunch together. We will then visit

Mr Varghese and Mr Pandey at the school around 4 in the afternoon.

At around 5 we will leave for the hospital. The hospital is only

4 miles away from the school, so we will be there on time. I will

be bringing flowers for both of us to offer to Mrs Srivastava. I will

try to have more tulips in the bouquets. After our visit to the hospital

you may suggest what to do as per your convenience.

I will call up Mr Pandey and Mr Varghese today evening and inform

them about our visit. I am sure they will be glad that we wish to

catch up with them after a decade.



AUDIO CLIP 6

1. B 2. A 3. C 4. B 5. A 6. B 7. A 8. B 9. C 10. A

Well, the worst has happened.

I found yesterday that my name was not in the list of successful

participants for the next round of selection. This time I had done

ery well in the written round and was very confident of being selected.

But see, how luck has played a trick!

I am feeling miserable and irritated. I had aimed for making it to

the final round of selection and then try to clear it. Now my dreams

are shattered. My parents were also very sad when they came to know

about it.

Now tell me how to pass this sad information to my grandparents. They

were planning to accompany me to the final exam venue. I am sorry,

Aanya I am inflicting all my troubles on you. But we've been friends

for so long and it has always been a relief sharing with you. Call

me soon and share your thoughts. I will catch up soon and have a long

evening walk.



AUDIO CLIP 7

1. C 2. B 3. C 4. C 5. C 6. B 7. B 8. C 9. A 10. A

I hope your vacation has begun and you're enjoying yourself. I wish

you happy holidays. I think you are back on 27 January.

Well, I have just seen a whatsapp message about a Russian ballet

at the Opera House. It is there from 25 January till 30 January.

Booking opens on 20th January. Do you want me to get a ticket for

you? You may recall we had planned to see it when it comes to town.

thI plan to book for my sister and myself for 29 January. If you

want me to book for you as well then do send me a whatsapp message.

I am sure the tickets will go like hot cakes. So we will be there

well before time on the first day of booking. We plan to reach the

ticket window two hours before it opens.

Convey my regards to your grandparents and have a splendid time.

Missing you a lot my dear BFF.



AUDIO CLIP 8

1. B 2. B 3. A 4. B 5. B 6. C 7. C 8. B 9. A 10. C

Usher the New Year in company of friends and friends with unlimited

mocktails and a mouth watering spread of a seven course dinner.

Be a part of the biggest rooftop 'New Year Eve' party in the city to

ring in 2018. Marvel the breathtaking views of the city as you sip

your favourite mocktail and relish on the tastiest bites.

Groove to the beats of latest Bollywood tracks played live by our

DJ Cyrus, DJ Kamla and DJ Swamy. The pulsating music and warm ambience

will surely keep you on your feet all night long. The Lakeview promises

you grand New Year stay packages with complimentary, lavish brunch.

So, bid a sweet farewell to 2017 with an unforgettable New Year's Eve

party in the city.



AUDIO CLIP 9

1. B 2. C 3. B 4. B 5. B 6. C 7. A 8. B 9. C 10. B

5 I feel great to share with you about a wonderful thing that happened

yesterday. I am glad I did it. I saved the life of a boy from fire.

Yesterday was Friday. I was on my way to Hiya's house to return her

notebooks. Just on the turning of 100 feet road, I heard cries from

a shanty. I noticed smoke rising up from its roof and also light flames

were there. An old lady was yelling for help as she was unable to bring

out someone. A few old ladies were around her but none could do anything.

They did not dare to go in.

I rushed to the spot and was told there was a young boy inside. It was

the old lady's grandson. I rushed into the shanty and in no time came

out with the terrified boy. They boy was holding me tight. He was unable

to believe he had been rescued. The grandmother took him in her arms and

kissed him possible a hundred times. She then fell on my feet and tears

of gratitude moistened my feet. I somehow stopped her from doing that.

I did receive minor burns on my arms and injuries on my feet, but nothing

to worry about. The joy that this gave me did not let me sleep on Friday

night. Now I wish to do more such acts if the occasion comes.



AUDIO CLIP 10

1. C 2. B 3. B 4. A 5. B 6. C 7. B 8. A 9. C 10. B

Mahatma Gandhi was one of the most famous freedom fighters in the history

of mankind. He led India in its struggle for freedom against the British

rule. And he taught Indians to fight for their rights through a unique way

of non-violence.

India and the rest of the world remember him fondly as Gandhiji or Mahatma

Gandhi.

Mahatma Gandhi was born on October 2nd, 1869 in Porbandar, Gujarat. His

parents named him Mohandas Karamchand Gandhi.

When Mohandas was a teenager, he stole money from his father's purse.

Later, he regretted it and confessed his mistake. Gandhiji had expected

his father to rough him up for his misdeed. Instead, his father stayed

calm and just accepted his apology. This incident was Gandhiji's first

brush with truth and humility.





Come let us together give your child the right beginning!